19th Ave New York, NY 95822, USA

17.02.2020

Skyscraper (the Bruges Whale) meert aan in Utrecht

Skyscraper (the Bruges Whale) is aangemeerd in Utrecht. De installatie van StudioKCA was afgelopen zomer een blikvanger tijdens Triënnale Brugge 2018 en is nog tot juni te zien in de Nederlandse stad.

Skyscraper (the Bruges Whale) is aangemeerd in Utrecht. De installatie van StudioKCA was deze zomer een blikvanger tijdens Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad en wordt vanaf vrijdag 18 januari opnieuw vertoond aan de Utrechtse Catharijnesingel. Triënnale Brugge leent het werk uit aan de Universiteit Utrecht, die hiermee het debat over de vervuiling van onze wateren levendig houdt. Skyscraper (the Bruges Whale) blijft tot juni in Nederland. Daarna zoekt ze nieuwe wateren op.

Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law Marleen van Rijswick spotte de installatie vorig jaar in Brugge tijdens een conferentie over duurzaamheid. Van Rijswick nam contact op met Triënnale Brugge om het werk van StudioKCA naar Utrecht te halen. Met Skyscraper (the Bruges Whale) als blikvanger, wil de Nederlandse universiteit de aandacht vestigen op de gevolgen van vervuiling op onze waterwegen. Gekoppeld aan een reeks publieke evenementen willen ze hun kennis over rivieren, zeeën en oceanen delen en illustreren hoe men op een duurzame manier aan waterbeheer kan doen.

Skyscraper (the Bruges Whale) werd voor Triënnale Brugge ontworpen door het New Yorkse architectenbureau StudioKCA. De installatie meet elf meter hoog en is gemaakt uit vijf ton plastic afval dat uit de Grote en Atlantische Oceaan is verzameld. Samen met vrijwilligers van het Hawaii Wildlife Fund en de Surfrider Foundation heeft StudioKCA de stranden van Hawaï afgeschuimd om het materiaal bijeen te rapen. Skyscraper (the Bruges Whale) is gebouwd met deze vondsten. Met hun installatie willen Jason Klimoski en Lesley Chang (StudioKCA) de aandacht vestigen op de universele problematiek van vervuiling, die ons allemaal aanbelangt, en de toeschouwer ervan bewust maken dat individuele actie noodzakelijk is.