Triënnale Brugge 2021 blikt tevreden terug

27.10.2021

Op zondag 24 oktober vierden we de slotdag van Triënnale Brugge 2021: TraumA. Heel wat mensen maakten kennis met de minder zichtbare kant van het 'picture perfect' Brugge.

NNENNA OKORE AND THE WORLD KEEPS TURNING matthias desmet
© Matthias Desmet

De afgelopen maanden werden er bezoekers geteld aan de dertien installaties die tijdens deze derde editie in de publieke ruimte werden tentoongesteld.

Het bezoekersaantal is een onverhoopt succes in dit coronajaar, en we kunnen tevreden terugblikken op deze bijzondere en erg uitdagende Triënnale. Het was een geslaagde editie voor de kunstenaars en architecten, maar vooral ook voor alle Bruggelingen, haar bezoekers en de stad. Triënnale Brugge 2021: TraumA trok om evidente redenen vooral binnenlandse bezoekers aan. De stad kijkt alvast uit naar een vierde editie in 2024.

Deze editie werd ook beschouwd als een hefboom om bezoekers naar Brugge uit te nodigen en hen tegelijk kennis te laten maken met de lokale handelaars, horeca en gastronomie. Ook in dat opzicht is deze editie van Triënnale Brugge meer dan geslaagd. Maar liefst 28 horecazaken in de nabijheid van het kunstenparcours verdeelden informatie en speelden met hun locatie en/of culinair aanbod in op het thema van Triënnale Brugge 2021.

De curatoren blikken tevreden terug: “Als curatoren blikken we tevreden terug op deze derde editie van Triënnale Brugge. Gedurende meer dan twee jaar doken we in de ‘uncanny’ geschiedenis en de verborgen realiteit van Brugge. We konden fantastische binnen- en buitenlandse kunstenaars overtuigen om ondanks corona met ons aan dit fantastische project te werken en zijn ook trots dat we een van de weinige kunstbiennales wereldwijd zijn die niet uitgesteld of afgelast werden. Met een parcours van sculpturale, architecturale en organische creaties kwamen we tegemoet aan een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van de stad en haar inwoners. Met deze editie bevestigt de stad Brugge ook haar reputatie als eigentijdse cultuurstad. Het parcours voegde nieuwe en hedendaagse lagen toe aan de historische dimensie van de stad en legde letterlijk een nieuwe as doorheen Brugge. We hebben Bruggelingen en bezoekers laten beseffen dat Brugge meer is dan een sprookjesstad of droombestemming.

Triënnale Brugge 2021 in cijfers

  • De installatie Strangler van Héctor Zamora was met meer dan 67.000 bezoekers dé publiekstrekker van deze triënnale.
  • Er werden meer dan 900 rondleidingen gegeven door Triënnale Brugge-gidsen.
  • 93 klassen gingen op stap langs de installaties.
  • 750 vrijwilligers werkten mee aan de drie textielinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Amanda Browder.
  • De audioguides bij de verschillende installaties werden meer dan 15.000 keer beluisterd.
Gijs Van Vaerenbergh Colonnade Triennale Brugge 2021 Matthias Desmet
© Matthias Desmet

Blijvers

Ook de komende jaren kunnen mensen nog genieten van Triënnale Brugge. Zo zal de stad de monumentale installatie Colonnade van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in bruikleen nemen, waardoor het werk na Triënnale Brugge nog vijf jaar in het Baron Ruzettepark blijft staan.

Verder zullen de lappen die gebruikt werken in de de installatie van Nnenna Okore en het doek van Amanda Browder over de reie in Brugge blijven: zij zullen worden geschonken voor creatieve doeleinden.

Verder maakte Triënnale Brugge een inspirerende vijfdelige podcast over de geschiedenis van de stad en haar relatie met hedendaagse kunst en architectuur. De podcast was niet alleen de ideale voorbereiding voor een bezoek aan Triënnale Brugge, maar kan ook nu nog – achteraf – interessant zijn voor wie meer wil weten over de stad, haar soms duistere geschiedenis, het ontstaan van Triënnale Brugge en de evolutie doorheen de jaren.

Daarnaast verscheen naar aanleiding van Triënnale Brugge 2021: TraumA ook deze keer een uitgebreide catalogus met bijdragen over de deelnemende kunstenaars en architecten, hun werken en essays van binnen- en buitenlandse experten die het thema verdiepen en toelichten van een internationaal perspectief maar ook vanuit de Brugse context.