19th Ave New York, NY 95822, USA

17.02.2020

Triennale Brugge 2021: tussen droom en werkelijkheid

Het thema voor Triënnale Brugge 2021 is bekend: TraumA. Van mei tot oktober neemt een parcours met internationale installaties je mee naar plekken die laveren tussen droom en realiteit, tussen waan en werkelijkheid.

Triënnale Brugge pakt uit met het thema voor 2021: TraumA. Na twee succesvolle edities in 2015 en 2018 wordt de Belgische werelderfgoedstad opnieuw het decor voor hedendaagse kunst en architectuur. Van mei tot september 2021 neemt een parcours met internationale installaties je mee naar plekken die laveren tussen droom en realiteit, tussen waan en werkelijkheid.

Triënnale Brugge 2021 bouwt verder op de voorbije twee triënnales en slaat tegelijk een andere richting in. De eerste editie in 2015 peilde naar de mogelijke transformatie van Brugge in een megapolis wanneer de zes miljoen toeristen van de stad hier effectief zouden blijven wonen. De tweede triënnale onderzocht aspecten van de vloeibare samenleving en creëerde publieke gastvrije plaatsen langs of op het water met een uitgesproken participatieve en sociale component.

De derde editie van Triënnale Brugge: TraumA, zet dit onderzoek naar hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte verder, maar ditmaal vanuit een meer inwaarts en onderhuids perspectief: wat speelt er zich af achter de statige gevels? Hoe wordt de middeleeuwse stad beleefd én geleefd? Internationale kunstenaars en architecten worden uitgenodigd om de (semi-)publieke en private ruimtes in Brugge te exploreren en de verborgen dimensies van de samenleving in vraag te stellen. Steegjes en achterpoortjes worden verkend, tussenruimtes, binnenkoeren en bouwwerven vormen een spoor van verwondering en geven een blik achter de ogenschijnlijk hoge muren.

Met TraumA duikt de triënnale in de ‘uncanny’ geschiedenis en realiteit van Brugge. Historische lagen worden blootgelegd, vergeten of verborgen verhaallijnen besproken. Deze editie verkent de dunne lijn tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het speelt in op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het ‘unheimliche’ dat er ondergronds aanwezig is. Want hoewel Brugge voor velen een droombestemming lijkt, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid, vervuiling of angst. Triënnale Brugge 2021: TraumA brengt aan de hand van artistieke en architecturale ingrepen ook de minder fraaie aspecten naar boven en laat ze deel worden van de beeldvorming van de stad. Ze creëert een meerstemmig discours, waar er ruimte is voor verbeelding, schoonheid, duisternis en complexiteit. Een ruimte waar kunstenaars en architecten zowel de bühne als de stoffige coulissen kunnen verkennen.

Triënnale Brugge 2021: TraumA balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Met een parcours van sculpturale, architecturale en organische creaties komt het tegemoet aan een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van deze stad. Tussen privé en publiek. Tussen droom en nachtmerrie.

Triënnale Brugge 2021: TraumA
Mei tot oktober 2021
Samengesteld door Till-Holger Borchert, Santiago De Waele, Michel Dewilde, Els Wuyts