19th Ave New York, NY 95822, USA

Pre-Triennale Brugge 2019

ONTMOETING MET… KUNST IN DE STAD | GESPREK

Bij kunst in de publieke ruimte denken we vaak aan standbeelden of stadsbeelden. Het zijn hedendaagse monumenten of vernieuwende architectuurprojecten op pleinen of langs straten. Het zijn kunstwerken op privéterrein, maar zichtbaar vanop de openbare weg of grootse indrukwekkende publiekstrekkers, als bakens in het stedelijke weefsel. Het zijn toegankelijke plaatsen, moderne sculpturen of gebouwen die deel uitmaken van het bijzondere stadspatrimonium. In deze ontmoeting met Heidi Ballet (curator), Anouk De Clercq (audiovisueel kunstenaar) en Philip Van Isacker (beeldend kunstenaar) beschouwen we een diversiteit aan invalshoeken, begeven ons op publiek terrein en voorzien voldoende inspiratie tot dialoog en gesprek achteraf.

ONTMOETING MET… KUNST IN DE STAD | RONDLEIDING

In een parcours langs straten, pleinen en bruggen, houden een aantal Brugse experten halt bij een selectie permanente hedendaagse projecten in het huidige stedelijke weefsel. Zowel verstilde verbeeldingen van kunstenaars als nieuwe ingrepen van architecten komen aan bod. Tijdens de tournee maken we kennis met inspirerende figuren en spannende verhalen, die genoeg stof moeten opleveren om na te praten in URB EGG-café aan het eind van de wandeling.

ONTMOETING MET… SOLIDARITEIT | GESPREK

Het is aan Jou. Het is aan Mij. Het is aan Ons.”, is het motto voor Theater aan Zee deze zomer, en blijkt ook een rode draad voor deze ontmoeting. Betrokkenheid is immers een leidraad in de praktijk van de verschillende sprekers; het is een aanknopingspunt om op zoek te gaan individuele en collectieve concepten van solidariteit en dialoog. Het is een aanleiding tot plaatsbepaling: waar staan we als mensen in de wereld, wat willen en kunnen en moeten we doen. Welk potentieel en welke infrastructuur is aanwezig om het te kunnen hebben over eenzaamheid, ongelijkheid en onrechtvaardigheid in een context van kunst en cultuur. Een gesprek met Pieter Meuwissen (LAVA architecten), Lucas De Man (TAZ 2019) en Sander Van Duppen (Ruimteveldwerk).

ONTMOETING MET… SOLIDARITEIT | KUNSTINTERVENTIE

In een tijdelijke artistieke interventie neemt beeldend kunstenaar Filip Berte je mee in een beeldende wereld. Hij nodigt elke bezoeker uit om mee te reflecteren over vrijheid van beweging, grenzen en gastvrijheid, voor asielzoekers en nieuwkomers in Europa. Via zijn tekeningen, sculpturen en video’s focust hij op mechanismen van inclusie en exclusie, tussen verleden en toekomst, verwachting en werkelijkheid. Tijdens deze eendagstentoonstelling gaat Filip Berte in dialoog met Ruimteveldwerk, het collectief dat aan de slag ging met de bewoners van Godshuis Sint-Trudo tijdens Triënnale Brugge 2018. Vandaag zetten zij hun experiment verder in Godshuis Sint-Jozef – De Meulenaere.

ONTMOETING MET… GEMEENPLAATSEN | GESPREK

House of Time is een sociaal-artistiek project gelegen aan de rand van de Brugse binnenstad, een afgezonderd stukje groen waar jongeren kunnen zijn, nadenken over verandering en vooral: leven in het nu. Door samen te ontwerpen, bouwen, koken en eten, worden er banden gesmeed, talenten ontdekt en veranderingsprocessen – klein of groot – teweeg gebracht. Niets moet, alles kan. Na Triënnale Brugge 2018 krijgt het proefproject door ‘raumlaborberlin‘ en Brugge(n) voor Jongeren een vervolgverhaal en wordt de werking lokaal verdergezet en uitgebreid. Verschillende pistes worden onderzocht en besproken: hoe kan deze plek betekenis geven aan de lokale jongeren, maar ook aan de buurt? Welke ruimtelijke, sociale en culturele impact heeft een gemeenschapsplek als House of Time op een historische stad als Brugge? En wat vinden de jongeren er zelf van? Een gesprek met Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Lukas Hamilcaro (raumlaborberlin) en Marec Zeghers (Brugge Plus vzw).

ONTMOETING MET… GEMEENPLAATSEN | WORKSHOP

House of Time zet opnieuw haar deuren wagenwijd open. Kom tijdens de Open House deze plek (her)ontdekken, neem een plons in de Hot Bath, kom gezellig keuvelen, genieten van een drankje of steek je handen uit de mouwen tijdens een van de creatieve bouwworkshops. Iedereen welkom!

ONTMOETING MET… STADSVERNIEUWING | GESPREK

Naar aanleiding van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg staan we stil bij de fascinerende geschiedenis van deze plek en de rol die ze tot op vandaag vervult. De Brugse Stadsschouwburg (1869) is één van de best bewaarde stadstheaters in Europa en werd in 2001 grondig gerestaureerd. Bijna dagelijks is het gebouw decor voor (inter)nationale voorstellingen en optredens. Kristallen luchters, rood tapijt en fluwelen klapstoelen voeren ons mee naar de glamour van weleer. Maar tijden veranderen ook. Steeds meer evolueren stadstheaters tot open huizen, plekken waar cultuur kan beleefd worden en waar er naast traditionele producties ook ruimte is voor improvisatie en participatie. Is een Stadsschouwburg meer dan een vertoningsplek? Kan het ook een katalysator zijn voor stadsvernieuwing en hoe staan andere organisaties hiertegenover? Ervaringen, ideeën en dromen worden uitgewisseld tijdens deze laatste ‘Ontmoeting met Jan Dekeyser’ (NO4MAD architectuur, Muziektheater In Vitro), Peter Roose (waarnemend artistiek directeur Cultuurcentrum Brugge) en Steven Slos (cultuurbeleidscoördinator Stad Brugge).

ONTMOETING MET… STADSVERNIEUWING | PERFORMANCE

“Reckless Sleepers: A string section”
Een stoel en een houtzaag, meer hebben de dames van ‘Reckless Sleepers‘ niet nodig om ons mee te voeren in hun performance ‘A string section’. Op zondag 25 augustus neemt het Brits-Belgische theatergezelschap het plein van de Brugse Stadsschouwburg in om te midden van het straatbeeld hun rekwisiet tot brandhout te fileren. Een spannende openluchtvertoning die doorgaat tot de laatste poot staande houdt.