19th Ave New York, NY 95822, USA

Pre-Triennale Brugge 2020

PLATFORM #1: ROEL VANDERMEEREN

Sea Dweller: STOP WATCH
Roel Vandermeeren (°1995, Bilzen) heeft nieuw werk gemaakt voor dit platform en heeft een stroom van beeldende elementen met olieverf bijeen geschilderd, waarbij zijn eigen ervaringen centraal staan hier in Brugge: een brug, een wateroppervlak, kleuren, vlakken, landschappen en geschiedenissen. Met Sea Dweller: STOP WATCH brengt hij een reeks nieuwe werken op doek samen, met titels zoals Plateau, Echo, Platform of Passage. Langs geometrische lijnen en perspectieven, langs specifieke kerkarchitectuur of in het interieur van zijn atelier. De horizon beweegt en buigt organisch tussen actie en reactie met een uitnodigende expressionistische toets.

PLATFORM #2: PETER LAGAST

LP Paviljoen – LeoPard series
Kunstenaar Peter Lagast (°1972, Blankenberge) werd voor de invulling van zijn LP Paviljoen – LeoPard series indirect getriggerd door de tentoonstelling ‘Bwana Kitoko’ van Luc Tuymans in het Belgische paviljoen in 2001. Daar bleek een mistig schilderijtje over een geschonken luipaardvel na te zinderen en is sinds 2019 zijn LP-reeks organisch ontstaan met hier en daar een verwijzing naar de koloniale geschiedenis, maar ook verbreed naar wat een luipaard-motief nog voor connotaties kent. Tijdens de lockdown dit jaar zijn daarenboven een aantal nieuwe werken ontstaan vanuit verschillende media: een geschilderde ingreep op een bestaand en omgekeerd leeuwenvel (afkomstig uit zijn huidige woning waarvan de eigenaars ooit zelf oud-kolonialen waren), een biorama-installatie met een samengesteld schilderij in een oude vitrinekast, een papier maché wandsculptuur, assemblages met vinylplaten en bestaande Afrikaanse objecten, schilderijen, collages. De gelaagdheid van deze beelden ontstaan spontaan, bijna als een soort ZAPcultuur, waarbij het ene naadloos overgaat in het andere, terwijl het ene soms het andere tegenspreekt. Het zuivere beeld bestaat niet, er zijn altijd nuances, kanttekeningen, overlappingen en spelletjes. LP staat dan ook voor een lang spel met verwijzingen naar de LuiPaard (LeoPard), Long Play (LP vinylplaat) en de kunstenaar zelf (Lagast Peter).

PLATFORM #3: BERT PUYPE

toont Sofia Caesar ‘WORKATION’
“De dag dat ik voor het eerst het woord ‘workation’ hoorde, was ik aan het werk in een hangmat. Met mijn gsm googelde ik het woord, de vreemde optelsom van werk en vakantie. Resultaten kwamen tevoorschijn van witte mannen werkend in bed, in de hangmat, aan het strand. Ik was in Rio, aan m’n moeders huis, in de hangmat, aan het werk. De man in de foto op mijn telefoon lag in een hangmat, aan het werk. Mijn hoofd voelde erg zwaar dus liet ik het gewicht hangen. Terwijl ik losliet, trok de zwaartekracht me traagjes naar de grond. Na het vallen, viel mijn smartphone op de grond. Ik stelde me het tapijt in kantoren voor, veranderend in zand op een strand. Ik stelde me de golven voor die onze telefoons komen weghalen. Ik stelde me hun leven zonder ons voor.”

Sofia Caesar (°1989, Rio de Janeiro, Brazilië)
Woont en werkt in Brussel sinds 2015.

PLATFORM #4: BLVRD

atelier BLVRD
Op maandag 3 augustus opent in het platform atelier BLVRD. Vier jonge kunstenaars gaan er ‘s avonds live aan het werk en toveren het paviljoen om tot hun persoonlijke werkplek. Hennie Mahieu, Radwan Mohammed, Seth Muylle en Bert Verhoest laten hun creativiteit de vrije loop en schilderen en knippen er op los. Nieuw en bestaand werk blijft de ganse week tentoongesteld tijdens PLATFORM #4. Kom binnenwandelen in het atelier, ontdek hun werk en het nieuwe magazine BLVRD 17.

PLATFORM #5: JASPER RIGOLE

Andermans herinneringen
Jasper Rigole (°1980, Brugge) is beeldend kunstenaar, filmmaker en audiovisueel onderzoeker met een grote fascinatie voor (audiovisueel) geheugen. Zo verzamelt en archiveert hij gevonden familiefilms die hij via zijn project IICADOM.org van de vergetelheid wil redden. Gedurende zijn residentieweek in PLATFORM #5 wil hij zich focussen op het verzamelen van herinneringen van de lokale bewoners. Hij zal het paviljoen tijdelijk als een soort laboratorium inrichten waar hij met behulp van een hoge resolutie scanner oude familiefilms (8mm en 16mm) films gratis zal digitaliseren. Bewoners die met hun familiefilms langskomen kunnen hierover met de kunstenaar in dialoog gaan en krijgen in ruil een gedigitaliseerde versie van hun film. Jasper Rigole is momenteel als onderzoeker verbonden aan School of Arts, Gent en gaat hier in Brugge aan de slag met oude filmpjes onder de titel ‘andermans herinneringen’.

PLATFORM #6: INGE WATTEEUW

Ongewoon gewoon
Inge Watteeuw (°1965) groeide op in Sint-Michiels. Na haar studies interieurarchitectuur in Gent (1987), sloeg ze de vleugels uit naar het buitenland, waar ze onder meer twee jaar werkte bij Lorenz & Ndilila Architects in Zambia. Daarna settelde ze in Brussel, waar ze in 1997 haar eigen bureau oprichtte. Ze studeerde later ook architectuur (2011) in Maastricht. Sinds 2015 woont en werkt Watteeuw opnieuw in Brugge. Haar oeuvre weerspiegelt haar fascinatie voor oude culturen. In een warm en authentiek kleur- en materiaalpalet bepaalt een abstract lijnenspel de maat.

PLATFORM #7: MAF ARCHITECTEN

Ideeën voor een weerbare stad
De coronacrisis schudt ons samenlevingsmodel momenteel grondig door elkaar. De impact is voelbaar op alle niveaus: economisch, sociaal en ook ruimtelijk. Veel gebouwen functioneren niet, steden blijken onaangepast en een debat woedt over het gebruik van publieke ruimte. Is de manier waarop we bouwen en samenleven in de stad aan herziening toe? Heeft onze samenleving nieuwe soorten gebouwen nodig?

In het kader van Pre-Triënnale Brugge 2020 organiseert maf architecten hun eigen ontwerpwedstrijd: een zoektocht naar nieuwe gebouwtypes voor een nieuwe samenleving. Hoe kan de bestaande crisis het arsenaal aan ruimtelijke oplossingen verrijken? Hoe kan architectuur worden ingezet als stedelijke schokdemper en in geval van crisis transformeren? Maf architecten denkt en droomt; ideeën voor een weerbare stad.

PLATFORM #8: JOKE RAES

nodigt uit Che Go Eun, Nick Ervinck, Maartje Folkeringa, Inger Heeschen, Brecht Heytens, Stéphanie Leblon, Rebekka Löffler, William Ludwig Lutgens, Thibo Moreels, Sara Plantefève-Castryck, Mathias Prenen, Luth Lea Roose, Boy Erik Stappaerts, Jonas Vansteenkiste, Robin Vermeersch en Tinne Zenner
Joke Raes (°1983, Brugge) woont in Gent en combineert haar eigen praktijk aan een lesopdracht voor Academie Kunsthumaniora Brugge. Haar tekeningen, sculpturen en installaties ontstaan schijnbaar moeiteloos, maar wie naderbij komt, duizelt van de detaillering. Elk werk is met grote aandacht gemaakt en verraadt een obsessie met het oppervlak en alles wat daarachter ligt. Raes’ organische beeldtaal is die van het Amazonewoud, van de woekerende, wriemelende natuur waarin de mens een soort is tussen alle andere. Met haar eclectische, tactiele materiaalgebruik probeert ze de grens tussen cultuur en natuur op te heffen. De mens vervaagt in de natuur en de natuur verdwijnt door toedoen van de mens.

PLATFORM #9: HOWEST TOEGEPASTE ARCHITECTUUR

over PLATFORM
Pre-Triënnale Brugge 2020: PLATFORM sluit af met een tentoonstelling door en over de ontwerpers van het paviljoen. De elf bachelorstudenten Toegepaste Architectuur van Howest tonen er niet alleen de totstandkoming van het uitgevoerde ontwerp, maar ook de vele andere pistes die ze tijdens het proces bewandelden. Een mix van concepten, maquettes en duurzame ideeën voor de toekomst.