Algemeen
Wat is Triënnale Brugge?
Triënnale Brugge brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de historische kern van de stad Brugge in een unieke setting als UNESCO Werelderfgoed. Triënnale Brugge bouwt sinds 2015 verder op een reeks triënnales die in 1968, 1971 en 1974 werden samengesteld rond beeldende kunst en nu terug deel van het publiek terrein geworden zijn. Internationale en regionale kunstenaars en architecten worden door het artistiek team uitgenodigd om nieuwe tijdelijke installaties voor te stellen. Een tiental kunstwerken en ontmoetingsplekken gaan telkens actief in dialoog met de omgeving, langs waterwegen, door geplaveide straten, in vreedzame godshuizen of braakliggende terreinen.
Waar gaat TraumA over?
Met TraumA duikt Triënnale Brugge in de ‘uncanny’ geschiedenis en realiteit van Brugge. Historische lagen worden blootgelegd, vergeten of verborgen verhaallijnen besproken. Deze editie verkent de dunne lijn tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het speelt in op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het ‘unheimliche’ dat er ondergronds aanwezig is. Want hoewel Brugge voor velen een droombestemming lijkt, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid, vervuiling of angst. Meer informatie over het thema vind je hier terug.
Hoe is de selectie van de kunstenaars gebeurd?
De selectie gebeurt door het artistiek team bestaande uit Till-Holger Borchert, Michel Dewilde, Santiago De Waele en Els Wuyts. Voor Triënnale Brugge wordt er vooral gekeken naar welke kunstenaars en architecten enerzijds een werk kunnen brengen dat past binnen de gekozen thematiek ‘TraumA’, en anderzijds op een kwalitatieve manier een andere en onbevangen blik op Brugge kunnen werpen. Ook in de derde editie zijn er mogelijkheden om in te schrijven voor verschillende evenementen in de thematiek van TraumA. Er is ook een bijprogramma onder de vorm van ‘Inspired by…’
Zijn er Belgische kunstenaars of architecten betrokken bij Triënnale Brugge 2021: TraumA?
Drie Belgische kunstenaars / architecten nemen deel, onder wie Nadia Naveau met Brugse roots die in Antwerpen woont, het architectenbureau Gijs Van Vaerenbergh uit Leuven en Hans Op de Beeck, een Kempenaar die in Brussel woont en werkt. Alsook de Belgische kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling ‘De poreuze stad’ in de Poortersloge.
Publiek programma
Vinden er evenementen m.b.t. Triënnale Brugge 2021: TraumA plaats?
Omwille van de huidige COVID -19 maatregelen werd beslist om alle evenementen van mei en juni door te schuiven en te herplannen over de maanden juli, augustus, september en oktober. Meer info over toekomstige evenementen vind je later terug in de kalender op deze website.
Is er materiaal voor families en scholen beschikbaar? Waar vind ik deze?
Ja, er is een inspiratiegids voor leerkrachten (LO), een audiogids (6 – 12 jaar), doe-kaarten (6 – 12 jaar) een zoektocht (6 – 12 jaar). De doe-kaarten kan je afhalen in de Brugse infokantoren. Tijdens de zomermaanden kan je in de Poortersloge ook de zoektocht ‘Schatten van Vlieg’ afhalen. Meer informatie over het aanbod voor families en scholen vind je hier terug.
Komt er opnieuw een feestelijke opening voor het publiek?
Gezien de huidige omstandigheden is er geen grote publieksopening. Triënnale Brugge 2021: TraumA wordt op 9 mei ingeluid door zoveel mogelijk Brugse klokken te luiden. Om 14.00uur is er een digitale uitzending. De uitzending kan gevolgd worden via de website, de sociale media kanalen en via de website van de partners van Triënnale Brugge: Musea Brugge, Cultuurcentrum Brugge, Stad Brugge, Visit Bruges en Concertgebouw Brugge).
Praktisch
Is er een Triënnale infopunt waar ik info kan krijgen over Triënnale Brugge 2021: TraumA?
Ja, voor alle info kan je terecht in de Brugse infokantoren In&Uit en Visit Bruges en er is een algemeen infopunt in de Poortersloge. Alle info over de infopunten vind je verder op deze website.
Wanneer kan ik Triënnale Brugge 2021: TraumA bezoeken?
Triënnale Brugge 2021: TraumA gaat door van 8 mei tot en met 24 oktober 2021. De installaties zijn 24/7 te bezichtigen en staan in openbare ruimte. Enkele installaties zijn te betreden tijdens bepaalde openingsuren.
Hoe verplaats ik mij het best om Triënnale Brugge 2021: TraumA te bezoeken?
Brugge is een compacte stad. Het is niet aan te raden met je wagen tot in de binnenstad te rijden. In de binnenstad is parkeren betalend, zowel bovengronds als in de parkeergarages. Vanaf de randparkings vertrekken regelmatig stadsbussen naar het centrum. Raadpleeg hier alle bereikbaarheidsinformatie.
Hoe kan ik Triënnale Brugge 2021: TraumA individueel bezoeken?
Je kan Triënnale Brugge 2021: TraumA bezoeken met een stadskaart a.d.h.v. audioguides en een vijfdelige podcast. Bij elke buiteninstallatie staat er een infozuil met meer uitleg over de werken die je kan beluisteren door een QR-code te scannen. De totale wandelafstand waarbij je alle werken bezichtigt, is gemiddeld 10 km.
Waar bevinden de installaties zich?
De installaties bevinden zich in de Brugse binnenstad en in Zeebrugge. Meer info over elke locatie vind je op de stadskaart. De stadskaart kan je vanaf 8 mei ophalen in de Poortersloge, bij In&Uit of in de infokantoren van Visit Bruges. Bekijk binnenkort ook de interactieve stadskaart op deze website.
Is er een vast parcours?
Neen, er is geen vast parcours. Je kan als bezoeker op basis van de stadskaart een eigen traject uitstippelen. De stadskaart kan je vanaf 8 mei ophalen in de Poortersloge, bij In&Uit of in de kantoren van Visit Bruges. Bekijk binnenkort ook de interactieve stadskaart op deze website.
Je kan enkel een uitgestippelde route/parcours volgen indien je onder begeleiding van een gids de installaties verkent.
Kan ik Triënnale Brugge 2021: TraumA ook bezoeken met kinderen?
Ja, dit kan zeker. Meer info over het aanbod voor families en kinderen vind je hier.
Kan ik Triënnale Brugge 2021: TraumA ook bezoeken met de klas?
Ja, dit kan zeker, meer info vind je hier.
Is er een Triënnale Brugge 2021: TraumA stadskaart beschikbaar? Waar vind ik deze?
Ja, de stadskaart kan je vanaf 8 mei ophalen in de Poortersloge, bij In&Uit of in de kantoren van Visit Bruges. Bekijk binnenkort ook de interactieve stadskaart op deze website.
Is Triënnale Brugge 2021: TraumA toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Triënnale Brugge streeft naar een maximale en vlotte toegankelijkheid voor mensen met een beperking. De locaties zijn mits assistentie rolstoeltoegankelijk. Assistentiehonden zijn overal toegelaten. Meer informatie over het parcours vind je op deze website.
Zijn er wandelingen voor mensen met een visuele of auditieve beperking?
Gidsenvereniging S-wan heeft een Triënnale Brugge-wandeling op maat uitgewerkt voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Meer informatie over deze tour vind je hier.
Welke tips & tricks zijn er ter voorbereiding van een bezoek aan Triënnale Brugge 2021: TraumA ?
Maak gebruik van je smartphone voor een optimaal bezoek. Installeer zeker een QR-lezer en breng een koptelefoon of oortjes mee om de audiogidsen en podcasts te beluisteren.
Zijn er oortjes/headsets beschikbaar om de podcasts te beluisteren?
Neen, Triënnale Brugge 2021: TraumA voorziet geen oortjes/headsets.
Waar vind ik toiletten in de binnenstad?
Je kan gebruik maken van de openbare toiletten. Meer info over toiletten in de stad vind je hier.
Waar kan ik iets eten of drinken?
In House of Time is er een zomerbar vanaf 19 juni tot 19 september en dit telkens op zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Bekijk hier de info op de website van House of Time.
Voor deze editie van Triënnale Brugge zijn verschillende cafés en restaurants, Triënnale Brugge-ambassadeur. Zij bieden tijdens deze editie een speciaal drankje of gerecht aan, geïnspireerd door het thema TraumA. Ontdek alle ambassadeurs op het interactief stadsplan.
Rondleidingen
Kan ik Triënnale Brugge 2021 bezoeken tijdens een rondleiding met gids
Ja, er zijn zowel rondleidingen mogelijk in groep als individueel, zowel te voet als met de fiets. Ontdek hier alle mogelijkheden
Bestaat er een rondleiding voor scholen?
Ja, er zijn rondleidingen beschikbaar vanaf het 3de kleuter tot het 2de middelbaar. Tickets kunnen gereserveerd worden telefonisch via In&Uit, +32 (0)78 15 20 20 of via mail [email protected] of bij het In&Uit infokantoor op ’t Zand. Scholen kunnen reserveren zonder vooraf te betalen. Meer info over rondleidingen vind je hier.
Kan ik een groepsrondleiding boeken?
Ja, er is een rondleiding te voet mogelijk en een rondleiding per fiets. Alle info omtrent groepsrondleidingen vind je hier.
Ik heb specifieke vragen over de rondleidingen voor groepen met gids, bij wie kan ik terecht?
Daarvoor kan men best rechtstreeks contact opnemen met de gidsenorganisaties Hello Bruges, Gidsenbond en S-wan.
Kan ik een VIP arrangement boeken?
Ja, dit is mogelijk. Beleef Triënnale Brugge als vip met je genodigden (vanaf 10 pers.) incl. champagnereceptie en vipdiner in de Koninklijke St. Joris Schuttersgilde met als hoogtepunt een begeleid Triënnale Brugge 2021-bezoek per fiets! Meer info op deze website of per mail via [email protected]
Reservaties
Hoe en via welke website reserveer ik mijn toegang tot de tentoonstelling in het Museum O.L.V. Ter Potterie?
Tickets kunnen worden gereserveerd via deze link .
Hoe en via welke website reserveer ik mijn toegang tot de tentoonstelling ‘De poreuze stad’?
Tickets kunnen gereserveerd worden via deze link.
Hoe verloopt de betaling van de reservatie van een rondleiding met gids ?
Bij het aankopen van een ticket dien je onmiddellijk te betalen. De opgegeven prijs is de totaalprijs, inclusief alle mogelijke belastingen, bank- en transactiekosten. De boeking is definitief nadat de betaling is voldaan. Bij eventuele annulering door de klant is er geen mogelijkheid tot terugbetaling.
Wordt een rondleiding waar ik als individu of familie op inteken, terugbetaald als deze geannuleerd wordt door de organisatie omwille van bv. Covid-19?
Neen, bij annulatie is er geen terugbetaling mogelijk.
Welke Covid-19 maatregelen zijn van tel bij de organisatie omtrent rondleidingen en wie beslist er over annulatie?
Triënnale Brugge volgt de Covid-19 maatregelen, opgelegd voor alle toeristische wandelingen op Brugs grondgebied. Een actueel overzicht vind je op deze site.
Triënnale Brugge en Covid-19
Kan mijn bezoek aan Triënnale Brugge 2021: TraumA Corona-proof verlopen?
Absoluut. Het is echter wel belangrijk dat je je houdt aan de geldende maatregelen zoals opgelegd door de overheid en/of de organisatie. Het grootste deel van de kunstinstallaties van Triënnale Brugge 2021: TraumA staat outdoor opgesteld, verspreid over de volledige stad. Je bent vrij om een eigen traject uit te stippelen, er is geen opgelegde route om zo eventuele wachttijden en -rijen te vermijden. De binnenlocaties van Triënnale Brugge 2021: TraumA zijn goed geventileerd. Hier zijn ook handgel en gezichtsmaskers aanwezig. Afstandsregels en éénrichtings wandelverkeer is van toepassing. Op deze manier kan jouw bezoek aan deze locaties verantwoord verlopen.
Ben ik verplicht een mondmasker te dragen in de binnenstad?
Tijdens Triënnale Brugge 2021: TraumA worden de maatregelen toegepast zoals bepaald door Stad Brugge. De organisatie vraagt je echter uitdrukkelijk om altijd een mondmasker te dragen in de nabijheid van iedere kunstinstallatie. De volgende installaties kunnen uitsluitend betreden worden met een mondmasker:
- De poreuze stad (de Poortersloge)
- Strangler – Héctor Zamora (Tuin Gezellehuis)
- The Bruges Diptych – Jon Lott (Paviljoen op de Gouden-Handrei)
- BLACK LIGHTNING – Gregor Schneider (kerk Groot Seminarie)
- Disentanglement - Laura Splan (Museum O.L.V. ter Potterie).
Meer informatie over de mondmaskerplicht in Stad Brugge vind je hier.
Wat als er te veel volk in de binnenstad is? Hoe zit het met crowd control?
Triënnale Brugge 2021: TraumA vindt plaats in de publieke ruimte. De publieksopkomst wordt nauwgezet opgevolgd door politie en organisatie. Indien er te veel volk in de stad zou zijn, kan de politie beslissen om bepaalde toegangswegen af te sluiten. De organisatie van Triënnale Brugge 2021: TraumA kan ook installaties sluiten moest dat nodig zijn.
Komt er een druktebarometer?
Neen, de kunstinstallaties van Triënnale Brugge 2021: TraumA liggen wijd verspreid over de stad en bezoekers kunnen het kunstentraject gedurende 6 maanden ontdekken. Dankzij deze spreiding in tijd en ruimte verwacht de organisatie geen grote concentraties van bezoekers op eenzelfde moment. Uiteraard houden de politie en de organisatie samen de vinger aan de pols en kan er ingegrepen worden wanneer dat nodig zou blijken.
Diversen
Hoe kan ik op de hoogte blijven van Triënnale Brugge 2021: TraumA?
Is er een meldpunt voor vragen? klachten? Herstellingen?
Je kan je vraag doorgeven via het contactformulier op deze website of via [email protected] met vermelding ‘KLACHT’.
Hoe kan ik een idee/project indienen voor editie 2024?
Heb je een idee, dan kan je dit indienen via het contactformulier op deze website of via [email protected]
Zijn er honden toegelaten op de installatie van Héctor Zamora?
Uitsluitend assistentiehonden zijn toegelaten op de installatie. Kom je met je viervoeter deze installatie bezoeken, dan kan je de hond even vastmaken in de tuin terwijl je zelf naar boven gaat.
Zijn er honden toegelaten op de andere locaties van Triënnale Brugge 2021?
Uitsluitend assistentiehonden zijn toegelaten in de binnenlocaties van Triënnale Brugge 2021: Poortersloge, Museum O.L.V. ter Potterie en Gregor Schneider.